web o AYURVÉDĚ a přírodním LÉČITELSTVÍ

Denní stravovací rytmus dle Ayurvédy

21.10.2014 16:17

VŠEOBECNÉ ZÁSADY AYURVÉDSKÉHO STRAVOVÁNÍ

 

 Denní rytmus

 

Ráno 6 až 10 hod. (snídaně – období Slizu) – je nízká trávící síla, jídlo má být malé a lehké. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkony pro všechny typy lidí.

Doporučuje se jíst lehké, teplé a suché jídlo, stimulující ostré, hořké a svíravé chuti, uvařené v menším množství vody.  Ráno  se nedoporučuje sladit cukrem, ale spíše medem, nebo vůbec. MEZI JÍDLY BY MĚLA BÝT PŘESTÁVKA 4-5 HODIN, ABY MOHL ŽALUDEK DOSTATEČNĚ VYTRÁVIT.

Nedoporučuje se jíst ráno kyselé, sladké, kvašené a zrající potraviny, také nejsou vhodné mléčné výrobky, kašovitá jídla a ovoce, ovocné a zeleninové šťávy, vajíčka.

 

  Poledne 10 až 14 hod. (oběd – období Žluči) – v poledne je velká trávící síla, jídlo by mělo být vydatné a oběd hlavím jídlem dne. Poledne je nevhodné pro sportovní výkony, práce na zahrádce nebo jiné fyzicky namáhavé činnosti především pro typ ŽLUČ - KAPHA. Tento typ za těchto podmínek může trpět přehřátím.

V poledne se doporučují jídla teplá, ale ne horká, mírně mastná, mírně sladká, lehce svíravé chuti.

Nedoporučují se jíst jídla suchá, horká a příliš ostrá nebo pálivá, fermentovaná, kvašená nebo příliš sladká.

 

Večer 14 až 18 hod. (večeře – období Větru) – v předvečer je proměnlivá a středně veliká trávící síla, jídlo by mělo být střední, ne velké. Mezi jídly by neměly být svačiny, snad jen ve vyjímečných případech pro těžce a fyzicky  pracující osoby. Mezi jídly by se měla dodržovat přestávka pro vytrávení žaludku okolo 4 - 5 h. Večer je doba vhodná pro lehčí aktivitu, pro méně namáhavé sporty, můžeme upřednostnit aktivitu mentální (čtení, učení, meditace...). Především osoby  typ Vítr by se v této odpolední době (mezi 14 - 18 h)  neměly věnovat aktivním fyzickým zálibám a sportu. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč.

Večer se doporučuje jíst teplé, středně těžké jídlo, spíše mastnější struktury, mírně slané, mírně kyselé chutí, sladké, lehce stravitelné - nejlépe dlouho vařené, např. polévky, omáčky apod.

Večer se nedoporučuje jíst potraviny kvašené, zrající, fermentované, slané, štiplavé, hořké. PO 18 HODINĚ SE UŽ NEDOPORUČUJE JÍST ŽÁDNÉ JÍDLO.

 

Večer 18 až 22 hod. (období Slizu) – večer není žádná trávicí síla, proto není vhodné jíst. Nejvhodnější doba pro sport a fyzickou námahu je mezi  18. až 20. hodinou. V tomto období mohou sportovat všechny konstituční typy. Do 22. hodiny by se mělo již tělo uklidnit, stišit  mysl a kolem 22. hodiny jít spát. Před spaním je vhodné se naladit pozitivně, přečíst si hezkou knihu, probrat si v mysli celý svůj den, udělat si dechové cvičení zakončené modlitbou.  Před spaním není vhodné se dívat na drastické filmy, nebo zprávy, popř. se jinak rozrušovat. Působí to pak na celkovou kvalitu spánku i na kvalitu regenerace organismu přes noc.

 

Noc 22 až 6 hod. (období Žluče a Větru) – je důležitý spánek. Škodí jakákoliv aktivita – tělesná i mentální. Tělo se čistí a regeneruje síly. Noční práce je škodlivá.

 

Roční období

Jaro (únor až květen) je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.

Léto (červen až září) je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.

Podzim a zima (říjen až leden) je období Větru, vhodná je antivětrová výživa. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty. Lidé typu Vítr se chrání před průvanem a nachlazením. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč. Lidé typu Vítr provozují halové sporty v krytých halách, kde není průvan.

 

Celoživotní cyklus

 

Dětství je období Slizu, vhodná je antislizová výživa.

Dospělost je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa.

Stáří je období Větru, vhodná je antivětrová výživa.

 

 

čerpáno z literatury a učebních materiálů PAVOLA HLOŠKY a z knih autora Harishe Johariho

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode